9 Temmuz 2008 Çarşamba

Günü Kurtarmak

Hayatin her asamasinda her insan veya her kurulus belli krizlere girebilir. Bu gayet dogal bir surectir. Ancak bu krizin sebebi onemlidir temel olarak. Eger sartlardan dolayi bir sikinti varsa bu asilabilir bir krizdir. Ancak eger yonetimsel ve mantiksal bir kriz soz konusu ise durum gercekten karanliktir.

Galatasaray’da da boyle bir mantiksal ve yonetimsel kriz soz konusu. Butun sartlar uygunken, hersey yolunda iken yapilan bariz hatalar koskoca bir potansiyeli eritmis ve anca kendi yaginda kavrulabilen bir hale getirmisitr. Sunu kimse unutmasin ki Galatasaray 20 milyonun uzerindeki taraftari ve Avrupa’da ismi duyulmus tek Turk takimi olmasiyla cok buyuk bir potansiyele sahiptir. Gercekten istenilse Galatasaray’i icinde bulundugu finansal krizden kurtarmak icin ne Riva’ya ne de Florya’ya ihtiyac yoktur. Yapilmasi gereken tek sey bilincli ve akilcil bir yonetim sergilemektir.

Peki bu nasil olacak? Aslinda cok basit. Oyle karmasik formullere gerek yok Galatasaray’in gelecegini aydinlatmak icin. En temel hareket Galatasaray ismini her yerde gostermektir. Oyle bir reklam politikasi yurutulmeli ki herkes her yerde GS logosu gormeye alismali. Tabi bu reklam kampanyasinin ici bos birakilmamali. Hizli tukerime ve spor sektorune hitap eden tum urunlerde uretime baslanmali ve Galatasaray ismi buyuk bir marka olmalidir. Yalniz bunu yaparlen Fenerbahce gibi bir formayi 100 YTL’ye satip yan urun satisinda zirvedeyiz gibi spekulatif hareketlerde bulunulmamali piyasa sartlarina uygun bir fiyat endeksi belirlenmelidir. Bunlarin yaninda spor takimlarinin yan urunlerinin satisini ve gise gelirlerini yukseltmek icin her bransa kendi dalinda isim olmus birer yildiz oyuncu takviyesi yapmak sarttir. Bu oyuncular ne kadar maliyetli olurlarsa olsunlar kendi maliyetlerini karsilayabilecek oyunculardir bunu kimse unutmasin.

Muhim olan kisisel egolarin bir kenara birakilmasi ve sadece Galatasaray’a hizmet etmeyi gorev edinebilecek kisilerin yonetime atanmasidir. Yoksa holdng sahibi isadamlari takimlarini ne kadar cok severlerse sevsinler once kendi islerini gozeteceklerdir gayet dogal olarak. Cunku onlarinda gecim kaynagi sahip olduklari sirketleridir. Bu sebepten dolayi yonetim profesyonel yoneticilere birakilmali. Eger oyle olursa gidisatin ne kadar kisa surede degistigini hepimiz goruruz.

Hiç yorum yok: