19 Ocak 2008 Cumartesi

Ön Libero!


Sevgili vincenzo Mehmet Demirkol'un güzel bir yazısını aktarmış. Yazı çok hoşuma gittiği için 1-2 satır da ben karalamak istedim bu konuyla ilgili

Herhalde dünyada ortasaha ile defans arasında oyanayan oyunculara "önlibero" diyen bir tek bizizdir. Eski Alman taktiğinde stoperlerin arkasında oynayan süpürücü oyuncuya Almanlar "libero" diyolardı ve bizde o tabiri aynen kullandık. Sonra da defans ile orta saha arasındaki oyuncuyu da onlara benzetmiş olmalıyız ki "önlibero" demişiz.

İngilizler bu oyunculara "defansive midfielder" yani "defansif orta saha" diyolar. Neden öyle diyolar; çünkü bu oyuncular genelde orta sahanın ameleleridirler. Yani önce gelen atakları keserler yada yıpratırlar ve defanslarına yardım ederler, sonra da kapılan topu alıp ilerideki oyunculara aktarırlar. Ancak görevleri sadece bu kadar değildir. Defans yaparken stoperlerin kademelerine girerler, 10 numara olarak tabir edilen forvet arkası orta saha oyuncularına markaj uygularlar ve bir yandan da ileriyi sürekli gözetim altında tutarlar. Bunun da sebebi top kapıldığı anda kendilerine verilecektir. Onlarda aldıkları topu en iyi şekilde değerlendirmek zorundalar.

Ama işleri topu ileri aktarınca da bitmez bu oyuncuların. Tıpkı defansa yardım ettikleri gibi ileri de çıkmak zorundalar. Çünkü kendi takımının ofansif oyuncuları muhtemelen markaj altında olacaktır. Bu sebepten topa daima yakın durmak zorundalar ki top sahibi oyuncu sıkıştığında defansif ortasaha oyuncusuna dönecektir. O da topu alıp arkadaşının markajını üzerine çekmelidir yada markaj altında olmayan bir başka arkadaşına topu aktarmalıdır. Hiçbiri olmazsa kendisi topu kullanmak zorundadır.

Bu sebepten bu oyunculara futbolun ağır işçileri de denilebilir. Sadece bir görevleri yok. Hem atakta hemde ofansata sürekli tetikte olmak zorundalar, her zaman topa yakın olmalılar, daima doğru yerde doğru zamanda bulunmak zorundalar. Bu sebepten sayın Demirkol'a katılıyorum. Bu oyunculara önlibero demek haksızlık olur. Önlibero demek ortasahanın arkasında sarkan topları toplayan demek olur bu da bu tarz oyuncuları kısıtlayan bir tabir anlamına gelir.

Ne demek gerekir derseniz herhangi bir fikrim yok. Ancak bu oyuncuların komple birer oyuncu oldukları kesin. Ülkemizde o kadar kapasiteli bir onlibero! kavramı mevcut değil. Bizdeki oyuncular genelde topu kapıp 10 numaralarına veriyolar ve defansta kalıyolar. Sadece Galatasaray'daki Mehmet Topal pozitif anlamda mevkisinin hakkını vermeye çalışıyor ancak daha katetmesi geren çok yolu var. Dünyada ise bu mevkinin en iyi adamları kim derseniz Patrick Viera, Daniella De Rossi, Esteban Cambiasso, Oween Hargreaves aklıma gelen ilk isimler. Tabi bu listeyi uzatmak mümkün ama tadı damağımda kalan tek defansif ortasaha Egdar Davids. Bunu da söylemeden edemedim

Hiç yorum yok: