18 Ocak 2008 Cuma

Türkçe Rap 2


Peki, Ceza nasıl oldu da bunca rapçi arasından sıyrılabildi? Ne arkasında büyük bir yapım şirketi vardı ne de büyük bir serveti. Belki çok klişe olacak ama Ceza bütün başarılarını çalışarak kazandı. Elektrik İdaresi’nde memurluk yaparken biriktirdiği paralarla stüdyo çalışmaları yaptı. Yeraltındaki yarışmalara katıldı, ondan daha önce bu işe girmiş olan rapçilerle iyi ilişkiler içine girdi ve onlardan çok şey öğrendi. Bu öğrendiklerini Allah vergisi yeteneğinin üzerine koyunca da bir numara oldu. Elbette her insan gibi o da hatalar yaptı ama her ne olursa olsun hataları onun yeteneğinin ve hedeflerinin önüne geçemedi.

Belki de en önemli nokta şarkılarında da söylediği gibi en iyi yaptığına inandığı işi yapmak için çabaladı ve çabalarının da ödülünü aldı. Elbette herkes gibi o da eleştiriliyor ve bu eleştirilerin kimisi doğru kimisi kasıtlı. Örneğim Amerikan rapçilerine özendiğine yönelik eleştirilere kesinlikle katılmak elde değil çünkü Ceza sosyal sorumluluk içeren onlarca şarkıya sahip. Bugün bütün rapçilerin eserlerini sıralasak en çok sosyal sorunluluk mesajı içeren şarkı Ceza’nın listesinde yer alacaktır. Amerikan rapçilerinin ise (ünlü olanları kastediyorum. 50 Cent veya Eminem gibi) hali ortada. Milyonlarca dolarlık evlerde yüzlerce koruma eşliğinde sonsuz servetlerinin sıcaklığında yaşıyorlar. Tabi Ceza onlar kadar kazanmıyor kazansın da öyle görelim de diyebilirsiniz ama Ceza son uygulamasıyla aslında niyetinin para kazanmak olmadığını göstermiştir.

Yeni çıkartacağı albümünden önce çıkarttığı maxi single internette herkese bedava sunuldu ve halen cezafan.com adresinden indirilebiliyor. Yine bu maxi single içindeki şarkılara bakıldığında hemen hemen her şarkıda dünya ve Türkiye gündemine işaret eden sözler yer almaktadır. Aynı zamanda eğer benim benzetmem değil ise Grup Yorum’un bir müziğinden de faydalanılmış. Şimdi buna da bir pazarlama stratejisi diyenler çıkabilir. Onlara da hak veriyorum. Konuyu ve uygulamayı çok derin araştırmadım ama ilk bakışta gayet güzel bir tepki uygulaması olarak gözüküyor.
Sonuç olarak Ceza tartışmasız Türkiye’nin en iyi rapçisidir ve uzun süre de bu böyle gidecek gibi de duruyor. Keşke ki Ceza’nın Me Phi Me tarzı rap yapan onlarca rakibi olsa ama maalesef ülkemizde rap müzik küçük adımlarla ilerliyor ve yeteneği olanları keşfetmek için gerekli uğraşlar verilmiyor. Keşfedilen yetenekler de genelde imkansızlıklar içinde kayboluyorlar.

Hiç yorum yok: